Annons

Askungesagan om grundartrion splittrar

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Sagan om de tre Klarna-grundarna fortsätter att fascinera. Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz frågar sig om hon skulle klara vd:ns kiwitest eller inte.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var en gång tre unga män som bestämde sig för att en dag bli rika. Två av dem tog sabbatsår från studierna på Handelshögskolan för att resa världen runt. Någonstans på vägen dök idén upp om att starta ett kreditbolag. 

Entreprenörsresan kantades av hårt jobb och motgångar. Investerarna trodde inte på tankarna bakom det som då döptes till Kreditor. Men in kom en räddande affärsängel vid namn Jane Walerud.

Historierna kring det som i dag heter Klarna och de tre grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson är många. Och det är ett ämne som folk tar upp med mig flera gånger i veckan just nu. Kanske extra aktuellt med tanke på kritikstormen, den höga värderingen på 53 miljarder kronor och planerna på börsnotering. 

Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth tillsammans uppe på taket i huset där Klarnas huvudkontor fortfarande ligger på Sveavägen i Stockholm 2015.
Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth tillsammans uppe på taket i huset där Klarnas huvudkontor fortfarande ligger på Sveavägen i Stockholm 2015. Foto: Joey Abrait

Klarna är en verklig framgångssaga. Inte många stora bolag har byggts upp så snabbt i svensk näringslivshistoria. Men det jag får höra är tyvärr oftast inte så snälla saker. Snart har jag nog samlat till en hel bok. Om det är en allmän avundsjuka eller om vissa oempatiska drag ligger bakom succén lär framtiden utvisa.

Många gånger vill personer påminna mig om när Niklas Adalberth och en Klarna-medarbetare blev gripna i New York 2012 misstänkta för sexuellt övergrepp, vilket de senare friades för. En återkommande följetong är den om hur hr-avdelningen ska ha plockat bort saxar efter att Klarnamedarbetare kastat dem på varandra i affekt. Kreditbolagets kommunikationschef Johan Gustafsson skickade oss sedan bildbevis på två saxar på kontoret, men efter det har flera anställda tagit upp ”sax-gate”. 

Kiwi är återkommande på Di Digitals obligatoriska fredagsfika. Nästa gång kanske vi får prova att dem äta med skal.
Kiwi är återkommande på Di Digitals obligatoriska fredagsfika. Nästa gång kanske vi får prova att dem äta med skal. Foto: OLHA SOLODENKO

En söt historia jag fick höra nyligen var om Sebastian Siemiatkowskis ”kiwi-test”. När de startade Kreditor ska de ha tagit in 30 unga talanger för intervju. Fram på bordet ska en skål med kiwi-frukter ha ställts fram, men inga skedar. Utmaningen var att äta dem ändå. Rätta svaret ska ha varit att äta dem med skalet på ”då det inte är någon större skillnad”. Vissa ville dock påpeka den höga andelen besprutning som finns i kiwiskal.

Klarnas vd har under lång tid ”inte haft tid” med intervjuer med oss, men svarade duktigt på våra frågor i förra veckan. Han var då särskilt ångerfull kring medgrundaren Niklas Adalberths gamla uttalande om att ”den bästa kunden är den som inte betalar direkt utan får en påminnelse och sedan ett inkassobrev” och ”ja, vi är vår egen skuldindrivare. Men vi gör det under ett annat varumärke – det kallas Segoria – för att inte förstöra vårt eget”. 

Läs mer: Klarnas vd: Måste ordna upp i USA före börsnotering 

I en personlig intervju med Dagens Nyheter är han nu ännu hårdare i tonen mot sin medgrundare: ”Han borde ha avgått när han sa det där. Jag resonerar ju inte som han uttryckte det. Ingen jag känner på Klarna resonerar så”, säger han. 

Vidare i DN-intervjun berättar han om sin påvra uppväxt, hur han är nykter alkoholist och om gamla vredesutbrott. Niklas Adalberth har tidigare varit mer känd som den mest öppenhjärtiga i trion – mest utmärkande är berättelsen om hur han satt nyrik i ett hotellrum i Las Vegas och grät. Pengarna hade inte gjort honom lyckligare och det var upprinnelsen till att han hoppade av Klarna för att istället satsa på att göra världen bättre genom sitt Norrsken. Något han kanske berättar mer om när han står på scenen på måndag för finalen i Di Gasell. 

Läs mer: Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag” 

Victor Jacobsson valde att lämna det operativa arbetet på Klarna redan 2012 och lämnade styrelsen 2016. Han tas nuförtiden upp som ”den okände Klarnagrundaren” och dyker ibland upp som investerare i olika startupbolag. 

Vissa elaka kritiker säger nu att det kommer oväntat lägligt att vd:n vill visa sig mer mänsklig i farvattnet efter alla klagomål från konsumenterna. Jag undrar lite hur Sebastians avståndstagande från Niklas citat även sker privat. De är trots allt barndomsvänner och sägs fortfarande gilla att mötas över ett parti poker. Klart är i alla fall att är trions liv fortsätter fascinera och att sagan ännu inte är all. 

I dag är det Black friday. Di har berättat om ”bluffreorna” där många butiker chockhöjer priserna innan för att sedan sänker dem. Klarna valde en mer ”våldsam” kampanj och delar i dag ut knäskydd och hjälmar till shoppare. Andra vill göra poänger av att de står utanför och skyltar med att de har en shoppingfri dag eller skänker till välgörenhet. Oavsett kritikerna är det är det nu på året som e-handeln omsätter som mest. Enligt våra källor omsätter Amazon redan en miljard i Sverige trots att en ordentlig lansering verkar dröja. Handeln här dirigeras vidare via Tyskland, men svenska shoppare lär få vänta extra länge på sina paket då arbetarna där gick ut i strejk i dag.

I veckan kom från Di:s Andreas Cervenka en större genomgång om hur svenska reklampengar på Youtube göder rysk propaganda. Vi passade då på att göra en specialpodd lagom till helgen: ”Om du låter ditt barn hänga på Youtube – gör inte det”, säger Andreas Cervenka.

Länk till acast

Vi är lite extra muntra på Di Digital-redaktionen då vi idag äntligen får berätta om vår nya medarbetare. I januari börjar den erfarne tidningsmakaren Henrik Ek hos oss. 

Några minuter efter vi sågs första gången tänkte jag ”det här är en person jag verkligen vill jobba med”. Han skrev för Expressen i New York i många år och hans senaste uppdrag var ställföreträdande chefredaktör för tidningen Metro. Han har dock hela tiden hållit liv i sitt brinnande teknikintresse och vi var lite avundsjuka när han landade en exklusiv intervju med Apples vd Tim Cook häromåret.

Läs mer: Di Digital stärker bevakningen med ny techreporter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer