Annons

Bitcoin passerar 5.000 dollar

Bitcoin-värdet ökar igen efter förra veckans tapp.
Bitcoin-värdet ökar igen efter förra veckans tapp. Foto: Mark Lennihan / AP
Kryptovalutan spränger en ny drömgräns. Samtidigt börjar allt fler skeptiker träda fram.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bitcoin handlades på torsdagen för 5 053 dollar, enligt Coindesk. Det är första gången som kryptovalutan når över 5 000 dollar.

Redan i slutet av augusti var valutan och nosade på den gränsen. Sedan följde dock en kursnedgång som späddes på av att Kina förbjöd nya kryptovalutor. Enligt medieuppgifter började också landet överväga att stänga ner bitcoinbörser med bas i landet.

Hittills i år har bitcoin stigit med över 500 procent, en uppgång som fått skeptiker att varna för en bubbla.

Det är dumt att tro att bitcoin någonsin kommer att ersätta emitterade pengar

Kenneth Rogoff, ekonomiprofessor på Harvard University, ser ljust på framtiden för tekniken som möjliggör bitcoin men tror att den digitala valutan i sig är en bubbla som kommer att spricka. Det skrev han nyligen i en krönika publicerad via Project Syndicate.

Professorn pekar på att den underliggande tekniken bland annat kan tillämpas för att bekämpa cyberattacker som idag utgör det främsta hotet mot stabiliteten i det globala finanssystemet.

Läs mer: Kronofogden auktionerar ut bitcoin

Med det sagt bedömer Kenneth Rogoff ändå att den senaste tiden prisuppgång för bitcoin är omotiverad. En kollaps i priset är vad han ser när länder börjar införa allt fler regleringar mot virtuella valutor.

”Det är dumt att tro att bitcoin någonsin kommer att ersätta emitterade pengar från centralbanker”, skriver Kenneth Rogoff.

”Det är en sak för regeringar att tillåta små anonyma transaktioner med virtuella valutor, det skulle verkligen vara önskvärt. Men det är en helt annan fråga när regeringar ska tillåta stora anonyma betalningar, vilket skulle göra det extremt svårt att samla in skatter eller motverka brottslig verksamhet”, sade han.

Bitcoin som har rusat rejält under året har sett länder reagera olika på valutan. Medan Kina och Ryssland har intagit en skeptisk hållning och försökt kontrollera den, har Japan varit mer öppna och övervägt en egen virtuell valuta. Sverige och Indien har också pratat om att dra igång egna nationella digitala valutor.

Läs mer: Bitcoin håller på att dela sig – därför ska du bry dig

Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies