Annons

Campbell och Stenbeck startar bolag ihop – ska investera i startupbolag

Susanna Campbell och Cristina Stenbeck.
Susanna Campbell och Cristina Stenbeck.
Förre Ratoschefen Susanna Campbell och Kinneviks arvtagare Cristina Stenbeck startar bolag ihop. Verksamheten ska gå ut på att investera i startups – något de redan gjort tillsammans tidigare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det gemensamma bolaget heter Camsten AB – en sammanslagning av efternamnen Campbell och Stenbeck. Enligt handlingar som lämnats in till Bolagsverket ska bolaget äga och förvalta aktier, ”primärt i onoterade aktier i startup-bolag”.

”Jag och Cristina har stött på varandra i olika investeringar genom åren, speciellt vad gäller unga konsumentrelaterade bolag, ofta med kvinnliga grundare. Därför startade vi ett gemensamt bolag, Camsten, från vilket vi kan investera tillsammans i den typen av bolag när vi tycker det passar”, säger Susanna Campbell.

Än så länge har inga investeringar registrerats. Men duon har investerat ihop tidigare och har många överlappande ägarintressen (se faktaruta).

”Det här är verkligen inget stort. Cristina och jag har gjort två små seed-investeringar ihop. Till vardags jobbar vi på varsin kant med betydligt större bolag och investeringar, men det är väldigt kul och utvecklande att också stötta yngre och mindre bolag”, säger Susanna Campbell.

Susanna Campbell, 46, var vd för Ratos mellan 2012 och 2016, innan hon fick lämna posten på styrelsens initiativ efter en negativ utveckling bland portföljbolagen.

De senaste åren har hon levt ett liv som styrelseproffs och investerare. Hon är ordförande i Babyshop, Röhnisch Sportswear och Ljung & Sjöberg. Vidare är hon ledamot i Kinnevik, Indutrade och Nalka Invest. Hon var med och startade investeringsverksamheten i Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken där hon numer är rådgivare, samt var en av de första att investera i batteribolaget Northvolt, där hon även har en styrelseplats. 

Cristina Stenbeck, 42, har som bekant en lång bakgrund som storägare och makthavare i familjens börsnoterade investmentbolag Kinnevik. Hon lämnade dock ordförandeposten våren 2016 och har successivt minskat sitt innehav sedan dess. 

I början av 2019 klev Cristina Stenbeck ur Kinneviks styrelse helt och hållet. Beskedet var att hon skulle fortsätta utöva inflytande i strategiska frågor, och även leda valberedningens arbete. Det stod samtidigt klart att Susanna Campbell skulle bli ny ledamot i Kinneviks styrelse.

Idag kontrollerar Cristina Stenbeck bara 4,2 procent av kapitalet i Kinnevik via familjens holdingbolag Verdere i Luxemburg. Hon förblir dock en makthavare då Verdere kontrollerar 19,25 procent av rösterna i Kinnevik. Vidare äger hon knappt en procent av Kinnevik privat via bolaget Camshaft.

De senaste åren har Cristina Stenbeck fokuserat allt mer på sina privata investeringar i startupbolag. Hon är bland annat delägare i elscooterbolaget Voi och blodtextbolaget Werlabs.

Stenbeck och Campbell har gjort två tidiga, så kallade såddinvesteringar ihop, varav den ena är i nätbutiken Lace Laboratory. Utöver det är båda delägare i Kinnevik, samt de onoterade bolagen Babyshop och Hon (se faktaruta).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer