Annons

Danske Banks Sverige-vd: ”Kvinnor måste tänka större”

Johanna Norberg, tillträdde som vd för Danske Bank Sverige i september förra året.
Johanna Norberg, tillträdde som vd för Danske Bank Sverige i september förra året. Foto: Gustaf Månsson
Danske Banks Sverige-vd Johanna Norberg vill få fler kvinnor att satsa på skalbara affärsidéer. ”Det finns innovationskraft, men det är tydligt att kvinnor inte främjas när det är dags att fördela pengarna”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Johanna Norberg är inne på sitt tjugonde år på Danske Bank och använder sin roll som Sverige-vd för att driva frågor som engagerar henne. 

I tre år i rad har Danske Bank gjort en undersökning bland 1 000 nordiska startupbolag och kommit fram till att kvinnliga grundare är underrepresenterade i högteknologiska företag. Det menar Johanna Norberg är en orsak till riskkapitalets snedfördelning mellan könen i Sverige. 

Enligt Dagens industris årliga undersökning av investeringar under 2019 gick en procent av kapitalet till bolag grundade av kvinnor. Och sex procent till bolag grundade av både kvinnor och män.

Läs mer: Nya siffror: Så lite riskkapital går till kvinnor – medan miljarderna rullar till män

För att det förhållandet ska förändras säger Johanna Norberg att kvinnor måste våga tänka större.

”Det finns både innovationskraft och idéer, men det är tydligt att kvinnor inte främjas när det är dags att fördela pengarna. Samtidigt ska man komma ihåg att riskkapitalbolag vill investera i hållbara intäktsmodeller som kan skalas upp för att på sikt bli lönsamma och generera avkastning”, säger hon.

Bland bolagen i Danske Banks undersökning startar kvinnor främst lågteknologiska företag med inriktning på till exempel digitalt innehåll, event och snabbrörlig konsumtion. Den lägsta andelen kvinnliga grundare var inom till exempel artificiell intelligens, bioteknik och blockchain.

”Vi tycker att det är viktigt att belysa att man som kvinna ska tänka större och att världen är vårt arbetsfält”, säger Johanna Norberg.

Kvinnor startar bolag där skalbarheten inte är lika uppenbar.

Hon är själv för kvotering i alla led och tror att en del av lösningen till ett mer jämt fördelat kapital delvis ligger i att få in fler kvinnor hos riskkapitalbolagen och på höga positioner. Men Johanna Norberg vill också lyfta fram vikten av att kvinnor startar bolag som har stor tillväxtpotential. 

”Vi har försökt titta på vart pengarna går och varför. Fler män startar bolag med ett globalt affärstänk, medan kvinnor startar bolag där skalbarheten inte är lika uppenbar”, säger Johanna Norberg.

Det här är något hon pratar om med personer i sitt nätverk och i kontakten med kvinnliga studenter. 

”I den digitaliserade världen finns det egentligen inga regioner eller landgränser kvar. Det är en fantastisk möjlighet och vi måste få fler kvinnor att våga”, säger Johanna Norberg.

Hon pratar också om vikten att anställa eller befordra kvinnor trots att de är gravida eller föräldralediga.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar”

”Det gäller även att vi tittar på vad vi som bank kan göra. En aspekt är att vi måste öka andelen kvinnor på högt uppsatta positioner”, säger Johanna Norberg.

Danske Bank driver också webbplatsen ”The Hub” för entreprenörer och tillväxtbolag, där de kan komma i kontakt med till exempel investerare eller hitta personer att anställa.

Startups och digitalisering är något som bankvärlden kommer att fokusera på under de kommande tio åren.

”Vi vill få in bolag med ökat kvinnligt ägande”, säger hon.

När det gäller finansiering från bankens sida utvecklar man, i samarbete med innovationsmyndigheten Vinnova, en lösning för att undvika diskriminering vid finansieringsbeslut.

”Tesen är att artificiell intelligens ska ge en jämställd kreditbedömning som grundar sig på fakta och inte på normer och föreställningar utifrån kreditgivarens personliga preferenser”, säger Johanna Norberg.

Det gäller att dra nytta av kunskapen från finanseringsbeslut bakåt i tiden, men undvika att få med partiskheten i den datan.

”Om vi inte bygger in jämställda kreditbeslut i AI:t från början finns det risk att vi inte fångar upp bolag som skulle kunna bli fantastiska”, säger Johanna Norberg.

Läs också: Män rankades högre än kvinnor av riskkapitalister – trots liknande prestationer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer