Annons

Digitalt vårdbolag tar in 100 miljoner – siktar på börsen

Johan Gustafsson, vd på Visiba Care.
Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Foto: Pressbild
Visiba Care tar in 100 miljoner kronor och lanserar en ny AI-tjänst för vården. Swedbank Robur är en av de ledande investerarna. ”Vi ser en börsnotering som en framtida möjlighet”, säger vd Johan Gustafsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Visiba Care kan beskrivas som en ”white label”-aktör som hjälper traditionella vårdbolag att digitalisera vårdmöten och arbetssätt. Bolaget startades redan 2014, säljer sin mjukvara som en prenumerationstjänst, och omsatte drygt 18 miljoner kronor i fjol. Men i år har man sett efterfrågan explodera. 

”Det kommer finnas ett tydligt före och efter pandemin. Vår omsättning har redan mångdubblats. Mellan mars och maj ökade antalet användare på vår plattform från 5000 till 25 000”, säger bolagets vd och medgrundare Johan Gustafsson.

Vår omsättning har redan mångdubblats.

Han menar att digital vård nu ses som nödvändighet av allt fler sjukhus och vårdinrättningar. För Visiba gäller det därför att växla upp och trycka på gaspedalen.

”Vi jobbar med drygt hälften av Sveriges regioner och ett antal privata vårdbolag idag. Vi har även verksamhet i Finland, Norge, Storbritannien och Holland. Nu ser vi stora möjligheter att expandera i Norden och Europa”, säger vd:n.

För att lyckas tar Visiba nu in 100 miljoner kronor i en finansieringsrunda. Största investerare är investmentbolaget CNI Nordic samt Swedbank Robur. Även Starbright Invest, samt en rad befintliga ägare som Blue och JCE Ventures är med på tåget. 

”Vi tycker att marknaden för att digitalisera hälso- och sjukvården är otroligt spännande och viktig ur ett samhällsperspektiv. Visiba Care har gjort en imponerande resa hittills. Vi ser stor potential framåt och vill gärna vara med och stötta bolaget”, säger Henrik Carlman, fondförvaltare på Swedbank Robur.

Läs mer: Henrik Carlman talar ut om börskandidaterna i portföljen

Att Swedbank Robur investerar tyder på att en börsnotering kan bli aktuell längre fram. De har tidigare investerat i det digitala vårdbolaget Doctrin, som ihop med Platform24 är en Visibas huvudkonkurrenter. 

”Vi utvärderar en möjlig börsnotering i framtiden, men inga beslut är tagna ännu”, säger Visibas vd Johan Gustafsson.

I likhet med de flesta digitala vårdbolag dras Visiba med stora förluster. I fjol uppgick förlusten till cirka 30 miljoner kronor. Även de kommande åren räknar vd:n med att prioritera tillväxt framför lönsamhet.

”Vi skulle kunna vara lönsamma idag om vi ville, men vi fortsätter att prioritera tillväxt. Jag tror vi passerar 100 miljoner kronor i omsättning inom 1-2 år”, säger Johan Gustafsson.

Det är tydligt att den här typen av lösningar för första linjens vård är något som vården vill ha och kräver.

Det senaste kapitaltillskottet innebär att Visiba tagit in totalt 160 Mkr sedan starten. Pengarna ska bland annat användas till att stärka produktutvecklingen och till fortsatt expansion. Man ska även fortsätta utveckla sitt nylanserade, AI-baserade verktyg Red Robin med automatiserad anamnes (insamling av sjukdomshistoria) och triage. 

”Vi började jobba med detta för tre år sedan då vi insåg att vården behöver hjälp automatisering av det som kallas första linjens vård. Red Robin samlar in information från patienter via ett chatbot-liknande format och får sedan en bild av patiens symtom och historik. Detta används sedan för att guida dem rätt i vårdkedjan, och besluta om de behöver egenvård, ett digitalt möte, eller bör komma in för fysik vård och provtagning”, säger Johan Gustafsson.

Det påminner en hel del om vad Doctrin gör?

”Ja, vi är mer av en direkt konkurrent nu, även om våra erbjudanden skiljer sig åt en hel del. Det är tydligt att den här typen av lösningar för första linjens vård är något som vården vill ha och kräver.”

Läs mer: Vårduppstickaren Doctrin byter vd – hon tar över

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer