Annons

Efter jätteemissionen: Northvolt fördubblar sitt värde till 32 miljarder

Northvolts vd och grundare Peter Carlsson.
Northvolts vd och grundare Peter Carlsson. Foto: Petronelle Halvorsen (Di)
Northvolts högtflygande ambitioner lockar stort intresse på marknaden. När bolaget nu fyller på kassan köper de nya investerarna in sig till en värdering om drygt 32 miljarder kronor, kan Di avslöja, mer än dubbelt så högt som i fjol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska batteribolaget Northvolt aviserade under tisdagen att de tar in drygt 5,4 miljarder kronor i nytt kapital genom en riktad nyemission.

En av de största nya investerarna är det skotska fondbolaget Baille Gifford, som också kontrollerar drygt 4 procent av aktierna i elbilstillverkaren Tesla. Även svenska privatinvesterare som Cristina Stenbeck och Daniel Ek är nya delägare.

Nu kan Di avslöja att bolagets värdering på ett bräde har fördubblats, i jämförelse med när Northvolt senast tog in nytt aktiekapital för ett år sedan.

I transaktionen stiger Northvolts värdering till cirka 3,37 miljarder dollar, eller 30,3 miljarder kronor räknat i dagens penningvärde, enligt handlingar hos Bolagsverket.

Men enligt Di:s uppgifter är värderingen av Northvolt i själva verket ännu högre: 3,6 miljarder dollar, motsvarande 32,4 miljarder kronor, om man även räknar med warranter som inte lösts in.

Hur stora respektive andelar de nya ägarna har tecknat är ännu oklart, men emissionen motsvarar ungefär 18 procent av Northvolts utestående aktier.

Genom kommunikationschefen Jesper Wigardt avböjer Northvolt att uttala sig om den nya värderingen.

Northvolt har sedan starten 2016 tagit in drygt 3,5 miljarder dollar i kapital, således ungefär lika mycket som den nuvarande värderingen, men knappt hälften av den summan består av krediter och lån.

Bolagets medgrundare och vd Peter Carlsson har uppgett för Di att det senaste kapitaltillskottet planeras räcka i ett par år framöver, samt att medlen ska investeras i Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning i Västerås. 

”Men för att fullt bygga ut Skellefteå-fabriken så kommer vi att behöva resa ytterligare kapital”, tillade han.

Läs mer: Northvolts grundare om miljardinjektionen: ”Jätteviktigt för oss” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer