Annons

Experten: ”Bedragarna säljer dina kortuppgifter på dark web”

Sune Gabelgård, ansvarig för området digitala bedrägerier på Nets, medverkade på Di:s konferens ”Framtidens betalningar”.
Sune Gabelgård, ansvarig för området digitala bedrägerier på Nets, medverkade på Di:s konferens ”Framtidens betalningar”. Foto: Josefine Stenersen.
Det gäller att passa sig i dagens digitala klimat. Vem som helst kan bli en internetbedragare, utan att ha några förkunskaper. Det konstaterar Sune Gabelgård på betalbolaget Nets.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tidigare polisen Sune Gabelgård är i dag ansvarig för området digitala bedrägerier på betalningsaktören Nets. 

”Ett aktuellt problem är att vem som helst kan sluta sitt vanliga jobb och istället bli en bedragare. Det gör att marknaden för digitala bedrägerier fortsatt kommer existera”, säger han, under en presentation på Di:s Konferens ”Framtidens betalningar”. 

I dagsläget är det relativt få personer som faktiskt åker fast för bedrägeribrott. Det gör att dessa personer får härja fritt och spendera pengarna som de fått från sina byten, menar experten.

Den yngre generationen ser ”hur dessa kriminella spenderar pengar på skumpa, vilket bäddar för dåligt inflytande”, menar Sune Gabelgård.

”I flertalet fall åker de inte fast, och då riskerar särskilt yngre personer att hamna i samma spår när de märker att man inte åker fast vid dessa typer av brott”, säger han.

När man som konsument utför en betalning på en sida där en hackare smitit sig in, får denne tillgång till kortuppgifter, mejladress och andra uppgifter. 

Vid ett senare skede lägger bedragaren ut en annons på internets mörka hörn dark web, där personuppgifterna säljs vidare till kriminella. De använder stulna personnummer och kreditkort med höga köpgränser för att begå bedrägerier.

Sune Gabelgård flaggar för att bekämpningsarbetet mot bedragarna fortsätter att avancera, men att problemet aldrig helt och hållet kommer att försvinna.

Läs mer: It-profilen: ”Jag skulle aldrig ha en uppkopplad högtalare hemma” 

Läs mer: Experten avslöjar: Bolag bunkrar bitcoin inför hackerattacker 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer