Annons

Facebook-experten: ”Sorgligt nog spelar de en enorm roll även i årets val”

Facebooks vd Mark Zuckerberg och David Kirkpatrick, tech-journalist och författare bakom boken ”The Facebook effect” från 2010.
Facebooks vd Mark Zuckerberg och David Kirkpatrick, tech-journalist och författare bakom boken ”The Facebook effect” från 2010. Foto: Pressbild.
Rysk påverkan, konspirationsteorier och polarisering. Trots mängder av åtgärder från Facebook är författaren David Kirkpatrick, som följt bolaget i över tio år, pessimistisk inför valet i november. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter valet 2016 menade många att Facebook bidragit till Trumps seger genom att sprida disinformation som gynnat hans kampanj. Men vd:n Mark Zuckerberg slog ifrån och menade att falska nyheter på Facebook inte påverkade valet alls.

”Jag tycker det är en ganska galen idé”, sa han två dagar efter Trumps seger.

Mannen som intervjuade honom var David Kirkpatrick, journalist, författare bakom boken ”The Facebook effect” från 2010 och grundar av konferensen ”Techonomy” där samtalet ägde rum.

Zuckerberg, vars röststarka aktier gör honom till Facebooks enväldige härskare, har sedan dess tvingats bli mer ödmjuk och genomföra förändringar.

Under de knappt fyra år som passerat sedan förra valet har USA:s underrättelsetjänster kunnat konstatera att Ryssland agerat för att påverka utgången. Rapporterna om Putins ”trollfabrik” Internet Research Agency (IRA) i St. Petersburg har duggat tätt och Facebook har tvingats hantera Cambridge Analytica-skandalen och uppgifter om att deras plattform används vid folkmordet i Myanmar. 

”Sorgligt nog, kommer Facebook spela en enorm roll även i årets val”, säger David Kirkpatrick till Di. 

Han syftar dels på politisk reklam – som väntas inbringa tiotals miljoner dollar från båda kampanjer – men även ad hoc-kampanjer.

”Men i detta ingår, som vanligt, en hel del bedräglig, vilseledande och oärlig information”, säger han.

Som exempel nämner Kirkpatrick New York Times rapportering om hur Facebook misslyckats stoppa ”falska, ibland olagliga, och skadliga inlägg från QAnon”, en högerextrem och Trump-trogen rörelse som sprider konspirationsteorier.

”Även om Facebook har gjort stora framsteg i sina ansträngningar för att övervaka oäkta profiler, falska nyheter och inlägg som förespråkar olagliga, rasistiska eller hatfulla handlingar, har framstegen inte varit tillräckliga”, säger han.

Många observatörer menar att disinformationen nu, allt oftare, har sitt ursprung inom landet. Den tar inte sällan sikte på Facebook-grupper där användare samlas för att diskutera ett gemensamt intresse. Washington Post rapporterade nyligen om hur amerikanska tonåringar, varav många minderåriga, får betalt för att sprida Trumpvänliga budskap på Twitter och Facebook genom en trollfabrik i Phoenix, Arizona.

Men inblandningen kommer även utifrån. FBI-chefen Christopher Wray uppgav nyligen att ryssarna just nu är ”mycket aktiva” i sina försök att sprida desinformation, splittra väljarkåren, och degradera presidentkandidaten Joe Biden som de ser som en del av det anti-ryska etablissemanget.

Både Trump och Putin bestrider detta. Men Kirkpatrick tror att merparten av den oärliga informationsspridningen gynnar just dem.

”När jag ser en skadlig meme växa, även en så utbredd meme som 'defund the police', som gynnat Trump, kan jag inte annat än misstänka att ryska ansträngningar och pengar bidragit till spridningen”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer