Annons

Framtidsarkitekten: ”Mellanchefer kommer inte längre behövas”

Indy Johar, medgrundaren av London-baserade Project 00, besökte Sverige under Almedalsveckan för att prata om framtidens utmaningar.
Indy Johar, medgrundaren av London-baserade Project 00, besökte Sverige under Almedalsveckan för att prata om framtidens utmaningar. Foto: Mimi Billing
I en tid då de flesta fokuserar på att använda tekniska lösningar för att göra städer smarta fokuserar några på att förvandla samhällskontraktet i stort. En av dem är arkitekten Indy Johar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I den numera trendiga förorten Hackney i London har project 00 sitt huvudkontor. Det kan beskrivas som spindeln i ett nät av arkitekter, programmerare, designers, ekonomer och stadsutvecklare som vill hjälpa till att skapa framtidens samhälle. 

En av personerna bakom project 00 är Indy Johar, arkitekt och grundare av flera nätverk för entreprenörer som arbetar med social förändring. Med den senaste tidens digitala utveckling tror han att vi står inför en av vår tids största förändringar.

”Jag tror att den förändring vi står inför kan liknas vid den industriella revolutionen. Man pratar ofta om maskiner när man pratar om den men den ledde till att vi omstrukturerade våra institutioner”, säger han och fortsätter: 

”Vi kommer att behöva vrida fokus från arbetskraft till att upptäcka nytt. I den framtiden kommer vi behöva tänka på hur vi demokratiserar inte bara produktionen utan även hur vi skapar nya värden. När maskin till maskin-ekonomin blir en större del av vår ekonomi måste vi börja fundera på hur vi ska decentralisera och distribuera rikedomarna på ett sätt som vi aldrig har gjort förut.”

Om man tittar på lönerna för medelklassen så har de stagnerat eller fallit. Det är ett första tecken

Med den automatisering som sker i tillverkningen pratar man ofta om hur de mest okvalificerade jobben kommer att försvinna. Men enligt Indy Johar är det inte den gruppen som kommer att se den största förändringen, i alla fall inte i väst.

”Vad människor snarare borde oroa sig för är en framtid när vi inte längre behöver alla chefer och administratörer, de rollerna kommer inte längre vara nödvändiga. Automationen kommer att förstöra mellanchefssegmentet”, säger han.

”Om man tittar på lönerna för medelklassen så har de stagnerat eller fallit. Det är ett första tecken.”

Läs även: AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot 

Som ett exempel tar han tar upp den holländska vårdgivaren Buurtzorg, som även har verksamhet i Sverige där det går under namnet Grannvård. Med hjälp av en platt organisation och digitala hjälpmedel kan bolagets över 14 000 sköterskor utföra sitt arbete med endast ett 50-tal personer på huvudkontoret. Indy Johar lyfter även fall där banker, som indiska Infosys och Deutsche Bank, har varnat för att hälften av alla anställda kan få gå på grund av automation.

”Det här är perfekta exempel på 'post managerial economy'. Vi ser en omstrukturering hos medelklassen som vi aldrig sett tidigare. Innan vi kan hitta ett sätt att förändra vår ekonomi måste vi inse att människor inte längre kan ses som arbetskraft. Vi behöver inte längre arbetskraft, vi behöver innovation”, säger han.

Innan vi kan hitta ett sätt att förändra vår ekonomi måste vi inse att människor inte längre kan ses som arbetskraft

Hur denna transformation av samhället ska se ut är något som Indy Johar har arbetat med de senaste tre åren på Dark Matter Laboratories, som är ett projekten under 00-taket. Där har man det minst sagt obskyra uppdraget att designa infrastrukturen för framtidens institutioner på stadsnivå. 

Och när han börjar prata om lösningar blir det svårt att hänga med i Indy Johars tankebanor. Vad som ingår i uppdraget är att hitta sätt att ändra myndigheternas hela infrastruktur, beslut och regelverk, så att även dessa ska automatiseras.

”Vi pratar om smarta regelverk med realtidsbeslut”, säger han.

Läs även: Elon Musk: ”Det är den största risken civilisationen står inför” 

Han ger ett exempel på hur man skulle, med hjälp av algoritmer, kunna införa differentierade villaskatter beroende på mer än antal kvadratmeter och kommun. Det kan handla om kvarteret, utsikten och hur värdet på bostäderna på gatan har förändrats. 

”Den här typen av lösningar har man inte kunnat göra tidigare eftersom administrationskostnaderna skulle bli för höga. Nu finns den möjligheten”, säger han.

Hur sådana lösningar skulle lösa problemet med ökade samhällsklyftor och en medelklass utan arbetsuppgifter verkar inte helt klart men en sak är han säker på:

”Just nu är vi begränsade av arbetsbeskrivningar, för du har mer att erbjuda än din arbetsbeskrivning, eller hur? Tror vi verkligen att vi har utnyttjat potentialen av alla i det här rummet för vad de kan åstadkomma? Det här är en institutionell utmaning för hur vi bygger vårt framtida samhälle.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer