Annons

Gymbråket fortsätter – Bruce överklagar Konkurrensverkets beslut

Anton Holmquist och Magnus Elm, grundare av Bruce.
Anton Holmquist och Magnus Elm, grundare av Bruce. Foto: Press
Osämjan mellan träningsapparna Bruce och Swiftr fortsätter. Nu överklagar Bruce Konkurrensverkets beslut, som grundar sig i en anmälan från Swiftr. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Simma ena dagen, gå på yoga den anda och lyft vikter den tredje – med ett och samma gymkort. Så låter grundidén till apparna som erbjuder så kallade digitala träningsabonnemang. 

I Sverige finns nu tre bolag som delar på marknaden: Bruce, amerikanska Classpass (som nyligen köpte upp svenska Fitness Collection) samt Swiftr. 

Vi tycker att det är konstigt att Konkurrensverket ensidigt har gått emot oss, när en stor amerikansk spelare med stark uppbackning kommer in på marknaden.

Di Digital har tidigare rapporterat om bråket mellan uppstickaren Swiftr och Bruce, som grundar sig i att Bruce har låst in gym- och träningsaktörer i exklusiva avtal. 

I december kom Konkurrensverkets beslut. Bruce får inte längre teckna exklusiva avtal, och om de överträder de nya reglerna riskerar de vite om 5 miljoner kronor. 

Läs mer: Bråk mellan träningsappar: ”Tvingas in i exklusiva avtal” 

Bruce uttryckte redan vid Konkurrensverkets beslut sitt missnöje – och nu väljer de att överklaga beslutet, något som Svd var först med att uppmärksamma. 

”Vi tycker att det är konstigt att Konkurrensverket ensidigt har gått emot oss, när en stor amerikansk spelare med stark uppbackning kommer in på marknaden”, säger Anton Holmquist, vd på Bruce, till tidningen.

Han syftar på Classpass, som klev in på den svenska marknaden i oktober. Nyligen tog de in 2,7 miljarder, och blev därmed 2020-talets första enhörning, alltså ett bolag med en värdering på över en miljard dollar. 

Läs mer: Classpass tar in 2,7 miljarder – ska växa i Norden​​​​​​​ 

I överklagan skriver Bruce att Classpass i maj 2019 erbjöd sig att köpa upp dem. När de tackade nej ska Classpass ha svarat att de skulle konkurrera ut Bruce från marknaden, och efter det komma tillbaka men med ett lägre bud på Bruce. 

De exklusiva avtal man sedan knutit har varit i självförsvar mot Classpass, menar Bruce.

”I tiden efter mötet diskuterade Bruce hur hotet och konkurrensen från Classpass kunde mötas vilket bland annat resulterade i att man beslöt erbjuda samarbetande studior exklsuivavtal med början under juli och augusti 2019. Avsikten var att försvara sig mot den förväntade aggressiva konkurrensen från Classpass”, skriver företagets juridiska ombud i överklagan. 

Överklagan hanteras nu i patent- och marknadsdomstolen, där en dom snart väntas. 

Men ärendet hos Konkurrensverket har också tagit en ny spinn efter beslutet om Bruce. Under utredningen har det kommit fram att Swiftr själva ska ha skrivit avtal om exklusivitet. Nu utreds både Swiftr och Classpass, och ett beslut förväntas senare i år. 

Läs mer: Digitala uppstickare utmanar traditionella gym: ”Vi ska bli större än Sats” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer