Annons

Nätläkarna går samman mot statlig utredning: ”Saknar förståelse”

Från vänster: Min Doktors vd Jonas Vig, Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman och Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt.
Från vänster: Min Doktors vd Jonas Vig, Doktor.ses grundare och vd Martin Lindman och Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt. Foto: Press.
Nätläkarna ska inte behöva driva egna fysiska vårdcentraler i hela Sverige – och patienter ska inte knytas till en viss klinik och läkare. Det menar Kry, Min Doktor och Doktor.se som gått samman i ett svar till regeringen efter höstens stora utredning om vårdens framtid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under hösten 2019 presenterade regeringens utredare Göran Stiernstedt ett förslag om att de så kallade nätläkarbolaget även ska behöva erbjuda fysisk vård i samtliga regioner som de är aktiva i, antingen i egen regi eller genom kontrakterade underleverantörer. 

Det riskerar att vända upp och ner på bolagens affärsmodeller och skulle sannolikt innebära kraftigt ökade kostnader för bolagen. 

Ärendet har varit ute på en remissrunda, som löpte ut tisdagen den 14 januari. Därefter ska regeringen ta ställning till utredningens olika förslag och bestämma sig för om man vill gå vidare.

De tre svenska nätläkarbolagen Kry, Min Doktor och Doktor.se, som tillsammans har en marknadsandel på ungefär 90 procent vad gäller digital vård, har gått samman i ett remissvar till regeringen.

”Utredningen saknar förståelse för den digitala branschens logik och effekter för hälso- och sjukvårdssystemet”, säger Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt.

Aktörerna har tidigare varit kritiska mot förslaget om fysisk närvaro i hela Sverige, vilket man upprepar i sin gemensamma skrivelse. De hävdar att det skulle skada jämlikheten inom vården och drabba regioner på landsbygden hårdast.

”Konsekvenserna av ett sådant förslag skulle i praktiken innebära en försämring i tillgänglighet för patienterna, främst i de delar av landet som som är glest befolkade”, skriver de tre konkurrenterna.

Läs mer: Efter Krys jätterunda – här är nätläkarnas fem största utmaningar 

Nätläkarna drar i dag nytta av en öppning i lagen som innebär att alla patienter har rätt att söka vård hos andra landsting, så kallad ”utomlänsvård”. På så sätt behöver inte bolagen ha fysisk närvaro över hela landet.

Men utredaren Göran Stiernstedt har nu även förslagit att patienterna ska tvingas välja vårdgivare på förhand, och även kopplas till en namngiven läkare. Därigenom vill man minska patienternas tillfälliga besök hos andra vårdgivare genom utomlänsbesök.

Föga förvånande motsätter sig Kry, Min Doktor och Doktor.se förslaget.

”Kontinuitet är viktigt, dock bör man ställa sig frågan om kontinuiteten i samtliga fall måste vara knuten till en fysisk plats eller en specifik läkare eller om det viktigaste i frågan om kontinuitet handlar om informationens kontinuitet”, skriver bolagen i remissvaret.

De köper heller inte Göran Stiernstedts förslag om att det bör ta ut en högre avgift av vårdgivare som patienten inte är listad hos. Det skulle i praktiken kunna göra det dyrare att besöka Kry, Min Doktor eller Doktor.se framför att gå till den lokala vårdcentralen. 

De förespråkar i stället en enhetlig minsta avgift som ska gälla för alla vårdgivare, så väl fysiska som digitala och offentliga som privata.

”Så länge spelreglerna är lika och vårdgivare inte diskrimineras baserat på vårdform ser vi inga problem med en lagstadgad minimiavgift”, skriver bolagen.

Slutligen har utredningen också föreslagit att nationella riktlinjer för marknadsföring införs inom den digitala vården. Redan 2018 kritiserades Kry av profilerade läkare för att uppmana svenskarna att söka vård för enklare åkommor som förkylningar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer