Annons

Norges regering föreslår ”Tesla-skatt” – kan kosta 70 000

Foto: TT
Den norska regeringen vill ha en ny skatt på de avgasfria fordonen. Eftersom den baseras på bilens vikt kallas den redan för Tesla-avgiften. ”Det är ett jantelagsförslag”, säger miljöaktivisten Frederic Hauge.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I nuläget är den amerikanska tillverkarens bilar de enda som är så tunga att de hamnar i högsta klassen, 70 000 norska kronor i engångsavgift, skriver NRK och andra norska medier.

”Det är stora tunga bilar som sliter på vägarna”, motiverar Hans Andreas Limi från Fremskrittspartiet förslaget.

”Den enda fördelen med dem är mindre utsläpp.”

Detta är en katastrof för väldigt många som har beställt bil

Omkring 40 procent av bilförsäljningen i Norge utgjordes i fjol av elbilar, enligt Norsk elbilforening.

”Detta är en katastrof för väldigt många som har beställt bil. Det är ett jantelagsförslag”, Frederic Hauge, chef för miljöorganisationen Bellona Foundation i Oslo, till NRK.

Även Norsk elbilforening tycker tanken är huvudlös, just när de avgasfria vagnarna håller på att etablera sig som den vanligaste typen i norska bilhallar.

Läs mer: Musk om Teslas nya lastbil: "Ett monster"

”Regeringen sätter elbilsmarknaden på spel, i strid med stortingets signaler. Avgiftsbomben måste stoppas i budgetförhandlingarna”, säger Christina Bu, som leder Norsk elbilforening.

Den lägsta avgiften i det nya förslaget är 7 000 kronor.

Miljöbilssubventionerna i stort lämnas samtidigt orörda i den nya statsbudget som Norges regering presenterar på torsdagen, så elbilar kommer fortfarande att vara väldigt attraktivt prissatta jämfört med i exempelvis Sverige och Danmark.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies