Annons

Northvolt polisanmäls för miljöbrott i Västerås

Northvolts testlab i Västerås och vd:n Peter Carlsson.
Northvolts testlab i Västerås och vd:n Peter Carlsson.
Tusentals liter vatten rann ut i ett dike vid Northvolts anläggning i Västerås. De miljöskadliga effekterna blev ringa, men nu polisanmäls ändå företaget efter att ha glömt att anmäla incidenterna till länsstyrelsen i tid. ”Vi köper helt och hållet att det blev fel”, uppger bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska batteribolaget Northvolt aviserade under tisdagen att de tar in drygt 5,4 miljarder kronor i nytt kapital genom en riktad nyemission. Företagets värdering mer än fördubblades i transaktionen till 32 miljarder kronor, vilket Di avslöjat.

Men allt är inte frid och fröjd hos företaget. Nu har Northvolts polisanmälts av länsstyrelsen i Västmanlands län för misstänkta miljöbrott vid deras fabrik i Västerås, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Anläggningen i Västerås är tänkt att vara bas för Northvolts forskning och utveckling, och är i slutskedet av att färdigställas, medan den storskaliga produktionen av deras litiumjonbatterier ska inledas vid en större fabrik i Skellefteå.

Polisanmälan från länsstyrelsen i Västmanland handlar om att Northvolt inte omedelbart anmälde att översvämningar av så kallat processavloppsvatten inträffade vid två tillfällen under sommaren, medan lagen kräver att så sker inom 24 timmar. 

”Vi använder processvatten i fabriken. Vanligtvis hämtas det upp av tankbilar från Stena Recycling, men vid de här tillfällena var dessa försenade. Det innebar att vattnet tömdes i ett dike för att sedan renas vid kommunens reningsverk i stället”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Di.

Tusentals liter vatten rann därmed ut i diket på industriområdet, men den ansvariga handläggaren hos Länsstyrelsen i Västmanland betonar i sin polisanmälan att det handlar om små utsläppshalter med ringa konsekvenser för miljö och hälsa. 

”Dessa incidenter sker då och då inom industrin, vilket vi har en skyldighet att rapportera. Men denna gång blev det en miss, eftersom personen som är ansvarig för dessa frågor hos Northvolt var på semester. Vi köper helt och hållet att det blev fel”‚ säger Jesper Wigardt.

Northvolt har i skriftväxling med länsstyrelsen uppgett att de satt in åtgärder för att stävja problemen. 

”Vi har installerat en ny nivågivare i tanken, för att den ännu tidigare ska signalera att en tankbil behöver komma till anläggningen för tömning, och vi ska installera ett nytt dammsugarsystem i november”, säger han, och fortsätter:

”Vi har också utbildat alla skiftlag om hur dagvattenssystemet fungerar och hur rapportansvaret ska fungera även under semestertider.”

Jesper Wigardt vill inte spekulera i vad för typ av straff som kan vänta Northvolt om företaget i slutänden befinns skyldigt till miljöbrott.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer