Annons

Polisens hackare raket på börsen: Går att fånga fler än bara gäng och klaner

Joel Bollö är vd på Micro Systemation. Han tycker att polisen borde satsa bredare på att säkra bevis från mobiltelefoner, inte bara vid de grövsta brotten.
Joel Bollö är vd på Micro Systemation. Han tycker att polisen borde satsa bredare på att säkra bevis från mobiltelefoner, inte bara vid de grövsta brotten.
Polisen närmar sig gäng och klaner genom att bryta sig in i mobiltelefoner – men ännu fler borde hackas. Det menar Joel Bollö, vd på Micro Systemation, en leverantör till världens polismyndigheter: ”I dag struntar många poliser att skicka telefoner till it-forensiker.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt svensk polis har den nya lagen om hemlig dataavläsning som trädde i kraft 1 april i år redan gett resultat. I juli meddelade myndigheter att den krypterade telefonen känd som Encorchat hade knäckts och att polis i bland annat Sverige kunnat avlyssna och följa kommunikation mellan ”gräddan av svenska brottslingar”.

Nu hoppas experter på området att framgångarna ska ge ringar på vattnet.

”Vad det här visar är att det är i mobiltelefonerna man kan säkra bäst bevis i dag”, säger Joel Bollö från Stockholmsbaserade Micro Systemation.

Bolaget jobbar med att extrahera digitala bevis från beslagtagna telefoner – kunderna är rättsvårdande myndigheter i 17 länder, primärt USA och Storbritannien.

Det händer att våra metoder ifrågasätts i rätten

”Många frågar mig om det går jättebra nu när det pratas mycket om digitala bevis, men polismyndigheter är inte så reaktiva. Det här är ofta långsiktigt jobb. Men vi är nöjda med vår tillväxt. Vi har växt sedan 2003 och varit lönsamma sedan 2005”, säger Joel Bollö.

Bolaget omsatte 307 Mkr 2019 och gjorde ett resultat på 5 Mkr – ned från 27,7 Mkr året innan. Men marknaden verkar onekligen tro på framtiden för Micro Systemation – aktien har rusat med över 56 procent de senaste tre månaderna.

Joel Bollö konstaterar att polis i vissa länder fortsatt utrustar sin personal med vapen av olika slag, men att det sällan är genom sitt våldsmonopol rättsväsendet säkrar nya bevis.

Läs mer: Amazon förbjuder polis från att använda sin ansiktsigenkänning 

”För riktigt grova brott är min bild att den svenska polisen använder tekniska lösningar. Men vi vet också att det kan vara månader långa köer hos it-lab. Är det mindre brott struntar många poliser i att skicka in telefoner eftersom svaret kommer dröja så länge”, konstaterar han.

Den bilden varken bekräftas eller förnekas av polisen, som i ett mejlsvar till Di skriver att ”antalet enheter med digital information och mängden digital information ökar hela tiden. Det medför nya möjligheter men även nya utmaningar. Precis som i all verksamhet behöver därför ett urval ske”.

Man pratar ofta om att fånga upp brottslingar tidigare. Jag tror att det här är ett sätt.

Micro Systemation meddelande nyligen på sin hemsida att de var först i världen med att bryta sig igenom den senaste uppdateringen av Apples mobila operativsystem, Ios 14 (eller ”iOS 14” som Apple själva skriver). 

Men det är bara ett exempel.

”Det är en sak att ta sig in i en telefon, men sedan ska du hitta vad du söker också. Du vet ju själv, det finns tiotusentals sms och bilder i en telefon. Vi hjälper också till att hitta vad som är relevant”, säger Joel Bollö.

Han understryker också att informationen ska plockas fram på ett rättssäkert sätt, så att det verkligen kan användas som bevis.

”Det händer att våra metoder ifrågasätts i rätten. De vill veta hur vi kommit över data och hur den hanterats sedan vi tog ut den. Därför är det också noga att allting som händer när du säkrar bevisen loggas och går att följa.”

Rättsäkerheten har dock också gjort att Micro Systemation dragit sig ur avtal. Bland annat i Kina och Hongkong efter att de nya säkerhetslagarna införts, vilka lett till bojkott av USA.

Längst med digital bevisföring menar Joel Bollö att Storbritannien kommit. Om svensk polis vill kolla fler telefoner kan de med föredel titta på hur Londonpolisen jobbar, säger han.

”Där har vi framgångsrikt pushat för en typ av ’kiosker’ på polisstationerna, så att poliser själv kan säkra bevis. Jag tror att man skulle vinna på att inte bara sikta på de riktigt grova brotten. Man pratar ofta om att fånga upp brottslingar tidigare. Jag tror att det här är ett sätt att göra det.”

Hur upplever du situationen mellan er och mobiltillverkarna, som ju gör allt för att ni inte ska lyckas?

”Jag tycker inte att det finns en konflikt mellan oss och Apple eller Samsung. De ska göra det svårt att ta sig in i telefoner. Vi är verkligen inte ute efter att skapa ett storebrorssamhälle.”

Men ni nyttjar sårbarheter i deras produkter, som de sedan fixar, och ni letar nya sårbarheter?

”Ja, det gör vi. Men det är inte bara telefonerna, det finns massvis med appar också.”

Hur ser konkurrensen ut på ert område?

”Det finns konkurrenter, men det är en ganska segmenterad marknad i dag. Det finns några andra som gör det vi gör, men tidigare fanns flera aktörer man inte riktigt visste vilka de var. Det kunde vara någon lösning polisen hittade själva på nätet. Så jobbar man inte längre.”

Det är en väldigt fin gräns mellan integritet och säkerhet

Av allt att döma kommer marknaden att fortsätta växa. Lag och ordning är heta frågor i stora delar av världen, inte minst Sverige, och många verkar överens om att det är genom telefonerna de kriminella är mest sårbara.

”Jag följer egentligen utvecklingen och diskussionen om gäng och klaner som alla andra”, säger Joel Bollö, men tillägger:

”Jag tror att polisen kan bli mer effektiv när det kommer till att säkra digitala bevis genom att decentralisera verksamheten. Jag brukar jämföra det med alkoholtester. Förr var det en maskin, stor som ett kylskåp - nu kan varje polis ha en med sig. Men det är också en väldigt fin gräns mellan integritet och säkerhet.”

Läs mer: Experten om Trumps twitterbråk: ”Jag får ge presidenten rätt”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer