Annons

Slår mynt av bostadsbristen – tar in miljoner

Samtryggs ledning. Från vänster: Viktor Nilsson, vd, Marcus Lindström, grundare och ordförande, Gustav Östman, vice vd. 
Samtryggs ledning. Från vänster: Viktor Nilsson, vd, Marcus Lindström, grundare och ordförande, Gustav Östman, vice vd.  Foto: Press
Samtrygg vill göra andrauthyrningen säker – och minska bostadsbristen genom att ta vara på tomma bostäder. Nu tar bostadssajten in 6 Mkr, och siktar på att skala upp verksamheten. ”Sedan starten har vi växt med i genomsnitt 91 procent per år”, säger grundaren Marcus Lindström. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Som Tinder – fast för bostadssökande och bostadsägare. Så skulle man kunna beskriva bostadssajten Samtrygg, som matchar privatpersoner som vill hyra eller hyra ut en bostad. 

”Jag hade själv blivit ordentligt lurad på andrahandsmarknaden, och insåg hur mycket problem som var förknippade med att hyra och hyra ut bostäder i andrahand”, säger Samtryggs grundare Marcus Lindström. 

Sedan lanseringen 2013 har han sett intresset för uthyrningar på andrahandsmarknaden öka kraftigt. 

”Vår bransch har utvecklats snabbt, både här hemma och internationellt. Det är naturligt eftersom att det är i princip omöjligt för privatpersoner att på egen hand skydda sig mot riskerna som kommer med andrahandsuthyrning”, säger han.  

Läs mer: Digital fastighetsmäklare från Finland ska sälja svenskarnas bostäder 

Bolaget är sedan 2017 noterat på handelsplatsen NGM. 

Idag finns en uppsjö alternativ för den som vill hitta en andrahandsbostad på nätet. Esset i rockärmen som Samtrygg framförhåller – i alla fall i jämförelse med bostadsgrupper på sociala medier – är den trygghet man garanterar. 

”Du hyr depositionsfritt, vi står för betalningsgaranti och om något skulle gå fel finns en skräddarsydd andrahandsförsäkring. Dessutom har vi personlig service från start till mål. För det tar vi ut en avgift som läggs ovanpå hyran.”

Intäkterna kommer till största del från en femtonprocentig avgift som betalas av hyresgästen. 

Nu tar Samtrygg in 6 miljoner kronor från affärsänglarna Gerhard Dal och Karlos Hanna.

”Sedan starten har vi växt med i genomsnitt 91 procent per år, men vi ser fortfarande en väldigt stor tillväxtpotential, både i Sverige och utomlands. Under året har vi dessutom utvecklat bland annat en finansiell lösning som möjliggör utbetalning av en hel årshyra i förskott. Det är också sånt som vi kommer kunna sjösätta nu”, säger Marcus Lindström.

Totalt har de tagit in 15 Mkr i riskkapital sedan starten.    

Bolaget har enligt grundaren förmedlat tusentals uthyrningar. Någon exakt siffra vill han inte dela med sig av. 

Den senaste årsredovisningen vittnar dock om intresset. 2018 omsatte Samtrygg nära 118 Mkr. Resultatet är positivt, om än blygsamt i proportion till vinsten – 1,1 miljoner. 

Inte heller har man märkt av den nya lag som infördes i höstas, som skärpte straffet för ockerhyror och svartuthyrning.

”Det finns i vissa fall en större osäkerhet kring vad som gäller, men inflödet av hyreslägenheter till oss är vad vi har kunnat se hittills ungefär detsamma.”

Och de preliminära siffrorna för 2019 vittnar om att tillväxten fortsätter. Under årets tre första kvartal omsatte Samtrygg 110 miljoner kronor. 

”För det första finns det en stor outnyttjad potential på uthyrarsidan. Många upplever andrahandsuthyrning som oviss och otrygg och väljer därför att inte hyra ut bostäder trots att de inte används. I takt med att allt fler inser det värde som mellanhänder tillför kommer mer och mer av den potentialen att frigöras. För det andra så ser urbaniseringen ut att fortsätta och mobiliteten förbli hög, två faktorer som bidrar till en ökande efterfrågan på andrahandsbostäder.”

Läs mer: Bostadsappen fyller på kassan: ”Största utbudet av mäklarannonser” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer