Annons

Visa gör sitt största förvärv någonsin – köper bolag i Silicon Valley

Ett betalkort utgivet av Visa.
Ett betalkort utgivet av Visa.
Betalningsföretaget Visa förvärvar Plaid, som grundades 2013 med bas i Silicon Valley, för 50 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kortjätten Visa förvärvar Silicon Valley-bolaget Plaid. Köpeskillingen på 5,3 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, innebär att affären är det största teknikfokuserade uppköp som Visa någonsin har gjort.

För mindre än två år sedan värderades Plaid till knappt hälften av köpesumman, eller 2,65 miljarder dollar, noterar tidningen. Affären meddelades efter USA-börsernas stängning på måndagen.

Plaid har som affärsidé att hjälpa andra finansiella bolag att kopplas samman med konsumenternas traditionella bankkonton. Med hjälp av datan kan fintechföretag bygga nya, digitala tjänster inom privatekonomi.

Bolaget grundades 2013 av Zach Perret och William Hockey. På ägarlistan fanns välrenommerade investerare som Google Ventures, Goldman Sachs, American Express, Citibank, Andreessen Horowitz och Index Ventures.

Under 2017 köpte Visa även en minoritetsandel i det svenska betalningsföretaget Klarna. I Sverige är det dock startupbolaget Tink som närmast går att likna vid Plaid vad gäller affärsidé.

(Di Digital/Direkt)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer