Annons

Voi vill stoppa fyllekörningar – sätter in reaktionstest

Enligt studier har 37 procent av olycksdrabbade elsparkcyklister haft alkohol i blodet.
Enligt studier har 37 procent av olycksdrabbade elsparkcyklister haft alkohol i blodet. Foto: Gorm Kallestad
När användningen ökar av elsparkcyklar så blir även olyckorna allt fler. En stor andel är relaterade till alkoholpåverkan, vilket nu Voi vill råda bot på.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Försäkringsbolaget Folksam genomförde en studie under 2019 och våren 2020 som pekar på att 83 procent av skador relaterade till elsparkcyklar är singelolyckor.

Undersökningen visar även att nära hälften av olyckorna inträffade nattetid, ofta under helger. Tidigare studier har också belagt att 37 procent av de elsparkcyklister som var inblandade i en olycka hade alkohol i blodet. 

Det vill nu det svenska elscooterbolaget Voi råda bot på. På fredagen lanseras ett reaktionstest i appen som slås på under helgnätter i svenska städer. Användaren ombeds då att spela ett spel som testar reflexerna.

”Voi är även i dialog med en rad samarbetspartners och forskningsinstitut för att undersöka möjligheter att utveckla ytterligare lösningar på problemet”, skriver bolaget i ett uttalande.

Enligt Folksam står elsparkcyklar för en överrepresentation jämfört med andra trafikslag. I hela 14 procent av alla inrapporterade trafikolyckor i fjol var en elsparkcykel inblandad.

Vården har lyft fram att antalet olyckor relaterade till elsparkcyklar växt senaste åren. Främst gäller det frakturer eller ansiktsskador. Under 2019 kom det in 110 benbrott till akutmottagningarna relaterade till fordonet, enligt statistik från Svenska Frakturregistret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer