Annons
Annons
Sponsrat innehåll från IFS

”En lösning ersatte 50 olika system”

Inom produktion av högteknologiska produkter blir logistik och lagerhållning allt mer komplext att hantera. Genom ett kraftfullt affärssystem från IFS har den norska kontraktstillverkaren Kitron lyckats samordna sina globala lagerflöden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Om samarbetet mellan Kitron och IFS 

Många industrier tenderar i allt högre utsträckning att outsourca själva tillverkningen till tredje part. Det innebär i att denna aktör förutom produktion också ansvarar för råvaru- och komponentanskaffning, lagerhållning samt logistikhantering.

Detta innebär risk. De globala marknaderna upplever fluktuerande råvarupriser och komponentleverantörernas ledtider ökar i takt med att kundernas istället blir allt kortare. Att undvika lageröverflöd blir en svår utmaning.

Det norska bolaget Kitron är ett bra exempel på en kontraktstillverkare som levererar högteknologiska produkter till några av världens mest krävande kunder. Behovet av ett intelligent och anpassningsbart ERP-system är uppenbart, och efter ett flertal försök var det genom IFS som man slutligen hittade rätt för tio år sedan.

– Vi har ersatt närmare 50 olika system med IFS Applications. I vår bransch är det oerhört viktigt att kunna integrera mot andra funktioner i verksamheten, vilket gjorde att vårt val i grunden handlade om kultur. IFS har ett unikt upplägg, säger Olaf Kristen Kristensen, Solutions Competence Center Manager på Kitron. 

Att hantera osäkerhet

Med högteknologisk produktion och låga volymer blir det viktigt för Kitron att kunna bemöta kundernas prognoser i en osäker marknad. Mikael Hultin på IFS jobbar dedikerat med kunder inom tillverkning och leverantörskedjor. Han är sedan lång tid tillbaka en nära partner till Kitron i deras verksamhet.

– Eftersom Kitron även tar ansvar för att lagerhålla komponenter blir det viktigt att säkerställa så att kundernas prognoser är rimliga. I våra system kan de hålla koll på hela processen, med inbyggda logistikavtal, leveransöverenskommelser och eventuella avvikelser. Utmaningen är att undvika lagerinkuranser, vilket ställer höga krav på affärssystemet.

Mikael Hultin menar att just lagerflödet är nyckeln till lönsamhet i den hårt pressade tillverkningsindustrin. Och med Kitrons ökade inflytande genom hela värdekedjan – med eftermarknadstjänster som en växande del – finns många potentiella samordnings- och synergieffekter som systemet kan upptäcka och stötta.

Den globala marknaden är ytterligare en viktig dimension. Kitron har i dag 1 700 anställda och tillverkning i sex länder, bland annat Kina och USA. 

– Våra tre viktigaste ben är produktion, montering och sourcing. Våra kunder kräver stor flexibilitet och det är endast möjligt tack vare att vi har IFS som affärssystem över alla regioner, med gemensamma databaser och processer på plats, avslutar Olaf Kristen Kristensen.

Mikael Hultin om hur du undviker lageröverflöd

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Detta innehåll är sponsrat av IFS och ej en artikel från Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer